•• Čo je zdravotná nezávadnosť, hygienická nezávadnosťou a biologická hodnota potravín ••
Správne používanie pojmov je základom pre komunikáciu v oblasti bezpečnosti potravín. Bohatá verejná diskusia o kvalite potravín, ktorá zahŕňa aj bezpečnosť potravín, vedie k nevyhnutnosti pripomenúť si dávno vyjasnené vzťahy medzi zdravotnou a hygienickou nezávadnosťou potravín
(= bezpečnosť potravín) a ich biologickou hodnotou.
Jednoduché definície:
- Zdravotne nezávadná potravina (safe) je taká, ktorá podľa súčasných znalostí a diagnostických možností neobsahuje patogénny agens v takej dávke, aby mohla u človeka vyvolať ochorenie (nie je škodlivá pre zdravie).
- Hygienicky nezávadná potravina (wholesome) je taká, ktorá je vyrobená pri dodržiavaní schválených výrobných postupov a hygienických noriem, ktoré určujú jej vlastnosti (je vhodná pre ľudskú spotrebu). Hygienicky závadná potravina nemusí byť nutne zdravotne závadná.
- Bezpečná potravina je zdravotne a hygienicky nezávadná, čo ešte neznamená, že je „biologicky hodnotná“ (sound), teda nutrične vyvážená vzhľadom k potrebám konzumenta potraviny.
Bezpečnosť potraviny je samozrejmou súčasťou pojmu "kvalita potraviny", nemusí to ale byť biologická hodnota. Tá sa skôr vzťahuje k pojmu "potravina pre zdravú výživu", či často nie príliš správne používaný (nelogický) pojem "zdravá potravina".
Máme napr. kvalitnú soľ, cukor, alkohol, tuk, ale tieto potraviny nie sú nutrične vyvážené (na jednotku energie neobsahujú ďalšie odporúčané živiny vo vyváženom pomere). Je zrejmé, že v tomto prípade hovoríme skôr o zložkách potravín (food ingredients) a nie o priemyselne vyrábaných potravinách či pokrmoch (industrial foods, mixed foods) obsahujúcich viaceré zložky.
Zdroj: prof.J.Ruprich, Brno, 2012, www.bezpecnostotravin.cz